Coachen met paarden

Wat is coachen met paarden?

 

Je vraagt je misschien af, hoe kunnen paarden mij nu helpen? Paarden hebben van natura een fantastisch spiegelend vermogen. Samen met de coach wordt de gespiegelde informatie die het paard laat zien, vertaald naar coaching vraagstukken (de hulpvraag).

 

Veel mensen die zichzelf beter willen leren begrijpen komen daarom ook graag aan bij een paardencoach. Een paard kijkt namelijk door ieder masker heen. Het herkent verdriet, moedeloosheid, angst en onzekerheid, maar ook innerlijke kracht, rust en vrede! Een paard herkent deze emoties direct en reageert hier dan ook meteen op. Bewustwording van je lichaam, emoties en gedrag is wat coaching met paarden je kan laten zien. 

 

De paardenkudde zou je kunnen vergelijken met organisaties, scholen, teams en families. Het gaat hierbij over plaats, volgorde, binding en ordening. Deelname aan de kudde is alleen mogelijk als dit voor het paard veilig en authentiek voelt.


Veiligheid en afhankelijkheid van elkaar zijn namelijk nodig om als kudde te overleven. Het paard is nu eenmaal een prooidier en dus een vluchtdier. Een paard heeft als het ware een natuurlijke antenne voor authentiek gedrag en voelt intenties precies aan! Paarden “kaderen het probleem niet” waardoor de kans op een oplossing veel groter is.

 

Door jezelf op te stellen bij een paard kun je erachter komen of het gedrag dat je neerzet authentiek en congruent is. Congruent betekent in die zin, dat de interne gevoelens en gedachten in overeenstemming zijn met het gedrag dat je laat zien. Een masker opzetten heeft voor een paard dus geen enkele zin. Het paard reageert eerder op jou interne (dus het onbewuste), dan op het externe gedrag. Het paard heeft geen vooroordeel en is werkelijk een meester in het aanvoelen van verborgen emoties. Dit kan jou daarom veel zelfinzicht en duidelijkheid verschaffen. 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4

 

All problems are illusions of the mind

- Eckhart Tolle